Войти Регистрация

Логин *
Пароль *
Запомнить меня

Все поля со значком (*) обязательны к заполнению.
Имя *
Логин *
Пароль *
Повторите пароль *
Повторите e-mail *
Captcha *
Reload Captcha

Медійна грамотність як захист від шкідливого впливу

Нашли ошибку в материале?
Выделите текст и нажмите

Понравилась новость?
Поделитесь с друзьями!

Дуже часто, особливо напередодні виборів, суспільством поширується думка, що у них треба забрати право голосу, що знов результати будуть куплені у пенсіонерів «за гречку», що знов у руля країни не ті, бо молоді набагато менше. Ми дуже часто ставимо їм у провину все, що трапляється, обвинувачуємо «попередників», яких вони обрали, у корупції, а їх самих - у неграмотності та впертості. Але чи вистачає нам самим терпіння хоча б на те, щоб навчити свою власну бабусю включати комп’ютер та читати «правильні новини», писати смс-повідомлення чи користуватися скайпом, або дідуся – правильно шукати інформацію в інтернеті, розпізнаючи фейки та не піддаючись тролям? Розвивати критичне мислення у людей поважного віку – не просте, але таке важливе завдання поставила перед собою команда тренерів ініціативи громадської організації Центр Поділля-Соціум.

З січня 2017 року в України розпочалась реалізація нового цікавого проекту - «Медійна грамотність для людей поважного віку». У грудні в Вінниці готували тренерів, на яких покладено серйозне завдання – розвиток у учасників запланованих заходів навичок критичного мислення та захист людей поважного віку (50+) від дезінформації. У проект, який ініціювала громадська організація Центр Поділля-Соціум, а підтримав Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, включилися громадські активісти зі Львова, Вінниці, Івано-Франківська, Кропивницького, Мелітополя, Дніпра та Сумщини. Навчання майбутніх тренерів проводили професійні медійники та експерти, які намагалися передати усім регіональним координаторам практичні та фахові знання у сфері медіаграмотності.

За словами Олени Тараненко, завідувачки кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса, медіа-тренерки Всеукраїнської програми з поширення медіаграмотності та протидії пропаганді, важливість медіаграмотності сьогодні, в умовах інформаційної війни, важко переоцінити. «Тільки критичне мислення може врятувати сучасну людину від впливів різноманітних маніпуляцій, намагань керувати її емоціями та поведінкою, від пропагандистських впливів. Це тим більш стосується людей поважного віку, які буквально залежні від телебачення - найбільш маніпулятивного та агресивного засобу масової комунікації за формами втручання в життя людини. Візуалізація людських страждань, смерті, образів дітей чи немічних використовуються для керування емоціями людей поважного віку, що небезпечно і для їхнього психологічного стану, і для здоров’я. Тож такі програми як проект «Центру Поділля Соціум» є вкрай необхідними і важливими саме в сучасних умовах. Бо свідоме споживання інформаційного продукту має стати таким саме правилом, як і свідоме споживання якісних продуктів харчування, а медіаграмотність - своєрідною системою захисту від шкідливих впливів», - зазначає експертка.

Тренери поїхали з Вінниці зі справжнім скарбом, бо окрім знань, для проведення майбутніх заходів їх забезпечили повністю навчальними посібниками, презентаціями, робочими зошитами, які стали у нагоді під час проведення тренінгів з людьми поважного віку.

Анна Моргун, заступниця голови правління громадської організації «Центр Поділля-Соціум», координаторка проектів (Вінниця), зазначає, що організаторам, передусім, важливо, що до теми освіти людей поважного віку долучається все більше громадських організацій. Це говорить не тільки про актуальність теми, а й про готовність допомагати. Надзвичайно цікаво працювати з мотивованими учасниками та учасницями, радіємо що нам вдалось залучити в проект саме таку команду. Наразі перед нами не просте завдання, транслювати на тренінгах важливу інформацію людям поважного віку, але є впевнення, що всі впораються.

Наразі в регіонах вже активно проводяться тренінги, деякі з тренерів вже ділитися враженнями. Так, Назар Грушко (Львів) каже, що у Львові учасниками першого тренінгу стали тринадцять осіб поважного віку, найстаршому з них - 82 роки. Люди з цікавістю сприймали інформацію, вступали в дискусію, ділилися життєвими прикладами. Як розрізнити правдиву інформацію від неправдивої стало головним завданням першого тренінгу для львів'ян. Основні запитання під час заходу, які цікавили поважних учасників, були: «Як перевірити інформацію?» та «Де знайти джерела для перевірки?». Його колега, Оксана Коваль (Львів), зізнається, що напередодні проведення тренінгу вона хвилювалася, оскільки не знала, як прийме її особисто, та інформацію, яку треба було донести, доволі складна аудиторія. «Треба бути дуже уважною до людей, дотримуватись запланованого графіка та програми, щоб не відійти від теми. Цікаво для мене було те, що аудиторія була більш активною, ніж ми сподівалися, люди залишились задоволеними. Питали, навіть, чи буде продовження і коли?».

За думкою Людмили Єрмак (Дніпро), на першому ж заході, якій вона провела, стало зрозуміло, що прагнення учасниць до нових знань, їх активність і зацікавленість, зайвий раз доводять, що вік - це лише цифра. Вона не визначає розум людини і її погляди на життя. Її тренінг за темою «Протидія медіавпливу або як розпізнати обман» викликав непідробний інтерес учасниць заходу – жінок у віці від 50 до 75 років.

З нею повністю згодна Наталія Єсіна (Суми), вона розповіла, що найстаріша учасниця її першого тренінгу у цьому році буде відмічати 93 день народження. Ця поважна пані зараз живе у Сумському геріатричному пансіонаті для ветеранів війни та праці, у спільноті людей, що вимушено були переміщені зі Сходу нашої країни. Перший захід під назвою «Як реклама впливає на наше життя?» в рамках проекту підвищення медіаграмотності Наталя провела саме там. Аудиторія дуже добре сприймала інформацію, розгадувала маніпулятивні засоби, які застосовуються в рекламі на конкретних прикладах. «Мені треба було лише натякати їм на конкретні маркери, далі учасники тренінгу вже робили власні вірні виводи щодо психологічного впливу», - зазначає вона.

Михайло Лековкин, (Білопілля, Сумська область), вважає, що більшість українців, нажаль, мають низький рівень політичної освіти, а через це піддаються впливу аферистів та злочинців. Оскільки, більш політично активні верстви населення – це переважно люди поважного віку (а їх ще і в кількісному вимірі більше), то їхній вплив на розклад політичних сил в Україні надзвичайно високий. Він сподівається, що завдяки проекту з медіаграмотності для людей поважного віку, певна кількість людей відповідної категорії вийде з-під впливу «зомбоящика», буде розвивати критичне мислення, приймати виважені рішення, які впливатимуть на їхнє життя, зокрема, та на ситуацію в країні в цілому. Свій перший тренінг під назвою «Інформація для людини, інформація проти людини. Що і як?» він провів наприкінці січня, учасники зібралися у сільській бібліотеці с. Річки Білопільського району Сумської області. Михайло каже, що неабиякий інтерес викликав диспут щодо визначення власників найпопулярніших в Україні телеканалів.

Тренінги у регіонах тривають. Після проведення усіх заходів заплановано підведення підсумків цієї частини проекту. Крім того, за словами організаторів, вони мають багато ідей та планів, щодо взаємодії їх потужної команди, яка об’єднує своєю діяльністю різні частини України. Учасники проекту сподіваються, що всі вони будуть втіленні у життя і готові до подальшої співпраці.

На фото: учасниці тренінгу, осередок внутрішньо-переміщених осіб у Сумському геріатричному пансіонаті для ветеранів війни та праці.