Вільна преса як важлива складова демократичного суспільства

Кожного 3 травня в світі відзначається День свободи преси. Ініціатором цього свята виступили 25 років тому назад представники незалежної преси країн Африки, у 1991 році. Вони прийняли «Віндхукську декларацію»,  якою закликали уряди держав всього світу активно забезпечувати свободу преси, а також її демократичний характер. А у 1993 році на Генеральній Асамблеї ООН, за результатами роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, було офіційно проголошено, що 3 травня відтепер – це Всесвітній день свободи преси.

Особливо в декларації підкреслювалося, що найважливіша складова частина будь-якого демократичного суспільства – це вільна, плюралістична, повністю незалежна преса.

Журналісти повинні в цей день в черговий раз нагадати собі, що, виконуючи роботу, вони мають залежати лише від суспільства, свого читача або телеглядача. Що будь-який тиск з боку влади або власника неприпустимий. Що цензура або створення перешкод діяльності журналіста, залякування чи пряме втручання в роботу ЗМІ – це загроза демократії країни, її розвитку, загальній безпеці.

Сьогоднішній день - це також нагадування міжнародній спільноті про основні права, що закріплені в Загальній декларації прав людини - на свободу преси і свободу вираження поглядів. Отже ми повинні захищати ці важливі права, які являють собою основу демократії, маючи реальний вплив на людське життя в усьому світі.

На сьогодні просування свободи ЗМІ в Україні, за думкою міжнародних експертів, залежить не тільки від темпів роздержавлення преси, а також від формування системи суспільних ЗМІ. Залишається великою проблемою тенденційність публікацій в ЗМІ, якими керують власники – політики або бізнесмени (чи одночасно - представники так званої олігархії). Причому, не важливо, регіональне це видання/канал чи воно працює на всеукраїнському рівні.

Нажаль, дуже часто відповідно до «генеральної лінії» власника, створюється контент та формується громадська думка. В таких умовах правникам та громадським активістам дуже важливо підвищувати рівень медійної грамотності в суспільстві, розвивати критичне мислення та допомагати людям вірно сприймати інформацію, аналізувати її та не піддаватися маніпулятивному впливу.

Головний захід світового рівня в цей святковий день -  вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО медійникам за внесок у справу розвитку вільної преси ім. Гільєрмо Кано (журналіста з Колумбії) у розмірі 25 тисяч доларів.

Підготовлено в громадській приймальні УГСПЛ у Сумах