Відстояти свободу преси – захистити право знати правду

Найважливіша складова частина будь-якого демократичного суспільства – це вільна, плюралістична, повністю незалежна преса. Саме ця думка була проголошена на Генеральній Асамблеї ООН, у декларації за результатами роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1993 році. За два роки до цього представники незалежної преси Африки виступили ініціаторами свята Дня свободи преси, який запропонували відзначати кожного року 3 травня.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня свободи преси – «Тримати владу під контролем: ЗМІ, правосуддя і верховенство права». Як заявив Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН: «У Всесвітній день свободи преси 2018 року я закликаю уряди боротися за свободу преси і захищати журналістів. Відстоюючи свободу преси, ми відстоюємо наше право знати правду».

Свобода преси це можливість мас-медіа зайняти будь-яку позицію відносно висвітлювання дій влади: лояльну чи непримиренну, бути рупором чи контролером, критиком чи прихильником реформ. Журналістам треба пам’ятати про неприпустимість будь-якого тиску з боки влади або власника ЗМІ. Адже цензура або створення перешкод діяльності журналіста, його залякування, пряме втручання в роботу – це пряма загроза демократичному суспільству, його розвитку та загальній безпеці країни. Але одночасно з цим, ця цікава дата – також привід для журналістів в цей день в черговий раз собі нагадати собі про пряму залежність від суспільства. Адже виконуючи свою роботу, кожен з них відповідає за читача, глядача, слухача, за ті думки, які виникнуть у них під час читання заголовків, якими так іноді хочеться привернути увагу до тексту, забуваючи про принцип об’єктивності. За ті «гучні слова» та іноді по особливому розставлені акценти, що так приваблюють глядачів то переглядів новин та телепрограм...

Сьогоднішній день - це крім того привід нагадати спільноті про основні права, які закріплені в Загальній декларації прав людини - на свободу преси та свободу вираження поглядів. Не тільки на правозахисників, а й на журналістів, громадських активістів, пересічних громадян покладена відповідальність захищати ці важливі права, що являють собою основу демократії, адже мають реальний вплив на людське життя по всьому світу.

Вітаєм журналістів з професійним святом! Зичимо натхнення та витримки у діях, відкритості та злагоди у вашій діяльності. А вашим родинам, шановні друзі, бажаємо миру та достатку!

Підготовлено в громадській приймальні УГСПЛ у Сумах