«Проблем у людей не менше, ніж на початку переселення» - вважають правозахисники

Опубликовано: 19 августа 2018

Всесвітній день гуманітарної допомоги був заснований Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я та іншими міжнародними організаціями, які привертають увагу до ролі гуманітарних працівників, а також згадують тих з них, хто загинув або отримав травми під час виконання своїх життєво важливих обов’язків. Цей день має щорічний характер і проводиться 19 серпня, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES /63/139. Важко точно дізнатися щорічний обсяг наданої гуманітарної допомоги у світі, тому що немає єдиної бази даних для цієї звітності. Іноді це просто не можливо – адже люди можуть допомагати, не розповідаючи про свої добрі вчинки.

Гуманітарна допомога для внутрішньо переміщених осіб – це тема, яка є доволі болючою для переселенців та громадських організацій в Сумській області. Адже в області на сьогодні не працює жодний гуманітарний проект. Іноді активістам вдається залучити короткострокову підтримку від партнерів з інших регіонів, але постійної гуманітарної допомоги для переселенців, як то було у 2014 – 2017 р.р, область не отримує.

Для людей, які відносяться до пільгових категорій (одинокі батьки, багатодітні родини, люди з інвалідністю, одинокі пенсіонери) отримання продуктових наборів від ГО «Самаритяни Сумщини», яка працювала за підтримки Міністерства зовнішніх справ ФРН у контакті з Посольством ФРН в Україні, Спілки Робітничих Самаритян Німеччини та Спілки Самаритян України протягом декількох років, було вагомою підтримкою. Як згадує переселенка Тетяна К., мати, яка сама виховує доньку, в пакунках були дуже потрібні продукти: крупи, консерви, борошно, масло, чай, дитяче харчування. «Мабуть, вважається, що за такий довгий час проживання на новому місці ми всі знайшли роботу, житло та не потребуємо вже допомоги... Залишитися без цієї підтримки було дуже шкода, не можу уявити, як відчували себе пенсіонери, яким більше не від кого чекати допомоги, але і на цьому – велика подяка і донору, і волонтерам, які раз на місяць витримували потік людей, роздаваючи пакунки, і керівництву організації, яка мала змогу такий довгий час реалізовувати цей гуманітарний проект на Сумщині», - розмірковує жінка. Зараз в Сумській області діють проекти, які мають інші завдання, як-то інтеграція ВПО у місцеві громади, підтримка малого бізнесу та самозайнятих осіб.

Активно продовжує працювати та захищати права переселенців приймальня УГСПЛ на Сумщині. Під час реалізації проектів гуманітарної допомоги правозахисникам та волонтерам вдалося організувати дієвий процес, адже, отримуючи продуктовий пакунок, бажаючі мали змогу також отримати кваліфіковану правову допомогу з будь-яких питань – кожна видача продуктів супроводжувалася виїзними консультуваннями юристів приймальні. І зараз приймальня кожен день, за винятком вихідних, приймає переселенців в своєму офісі, вирішуючи правові проблеми, з якими люди звертаються. «Нажаль, зараз проблем у людей не менше, ніж на початку переселення. Ми маємо близько сотні звернень з правових питань щомісяця, крім того, ведеться активна правопросвітня робота. Успішні історії приймальні та актуальні статті щомісячно публікуються на нашій сторінці в Facebook та інших інтернет-ресурсах. І зараз найболючіша тема – це захист соціальних прав – відновлення припинених пенсій та інших соцвиплат», - зазначає Наталія Єсіна, координаторка правопросвітнього напряму роботи приймальні УГСПЛ у Сумській області, - «Приймальня УГСПЛ на Сумщині працює за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії». Багато хто з переселенців отримує консультації телефоном, за допомогою Інтернету, адже люди вже знають, як ми працюємо, довіряють та навіть дають поради знайомим з інших областей звертатися саме до нас» (приймальня знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Бєлінського, буд. 2/4, тел. +38 095 3549888, посилання на офіційну сторінку у соціальній мережі Facebook.com - https://bit.ly/2OHLlqQ - ред.).

Мета проведення Всесвітнього дня гуманітарної допомоги - привернення уваги громадськості та поширення знань про гуманітарне співтовариство, про те, що роблять гуманітарні працівники і з якими труднощами вони стикаються. У цей день, зазвичай, проводиться демонстрація своєї гуманітарної діяльності для неурядових та міжнародних організацій, а також згадуються ті, хто загинув або отримав травми під час гуманітарних операцій.